På Western-restaurant nær Bydgoszcz

Ferieugerne har ramt Grisebassen, der derfor er stukket væk fra sine vante omgivelser i det Aarhusianske.
Destinationen er i øjeblikket byen Bydgoszcz i det polske, hvor der naturligvis bliver både drukket og spist i mængder, som kun faldne krigere i Valhal ellers fortjener det.
Tirsdag aften var det ‘Western Hotel i Restauracja’, der skulle få besøg af den vildfarne gris.

Det var ikke nogen ønskværdig start at vågne op tirsdag morgen til nyheden om Mads Holgers triste skæbne.
En sand levemand var gået bort. En mand der ligesom undertegnede nød både mad og alkohol, omend ofte i et væsentligt højere prisleje end det Grisebassen til dagligt boltrer sig i.
En sådan trist nyhed skulle fordøjes med et godt aftensmåltid senere på dagen, og målet var udpeget til at være ‘Western Hotel i Restauracja’
Navnet står på polsk, men det burde være overflødigt at oversætte.
Stedet ligger cirka 20 minutters kørsel fra det centrale Bydgoszcz i det nordvestlige Polen.
Det er ikke en by der bliver overrendt af danskere, men speedway interesserede vil givetvis nikke genkendende til byen, ligesom dygtige ungdomsatleter kan have været forbi byen til atletikstævner.

Mad som en cowboyder
Grisebassen her er ikke stukket væk fra Dannevang alene, så Bror Svin og Fætter Krumsen gjorde mig selskab til Western, der ligger cirka 25 kilometers kørsel fra vores øjeblikkelige opholdssted.
Det er ikke for sjov at hotel og restaurant komplekset bærer navnet Western, for hele temaet omkring stedet er bygget op omkring 1800-tallets amerikanske vilde vesten.
Kort efter ankomst til stedet satte vi os til rette i restauranten – eller saloonen som det nok bør betegnes i dette tilfælde.

Western Restauracja

En nydelig pige (cowgirl?) stak os menukortene og vi gik i gang med at nærstudere mulighederne.
Der kunne vælges hovedretter indenfor emnerne oksekød, svinekød, fjerkræ, fisk og burgere.
Derudover var der et emne der hed ‘grillretter’ og da der stod en rygende grill ved hovedindgangen, så de ud til at mene det bogstaveligt fremfor blot smide mad i en ovngrill i et køkken.
Polen er et land hvor grisen spises lystigt, så de mange dage forinden dette besøg havde jeg fortæret rigeligt at denne skønne spise i forskellige afskygninger.
Det var derfor oksekødet der var fokus på denne aften.
Valget faldt på en Rib-eye steak som både mig og Fætter Krumsen bestilte.
Bror Svin ville ikke have pletter på sit ry og bestilte en svinemørbrad.
Forret skulle der dog også til, så Fætter Krumsen og jeg valgte en omgang stegte løgringe, mens Bror Svin også holdte sig til løg, dog i form af en løgsuppe.

Ombord i tre retter
Først fik vi serveret tre halve liter cola, som vi hver havde bestilt. Colaerne kom åbenbart ikke fra køleren og var derfor lunkne.  Her blev vi lidt nervøse for hvad vi havde rodet os ud i.
Stemningen blev dog lidt bedre, da Frøken Cowgirl kort efter serverede en lille appetizer i form af tre store grillede nachos med tilhørende dyppelse.
Derefter kom forretterne på bordet. Løgringene var sprøde udvendigt og dejligt løgfyldte indvendigt. Det var løgringe af den gode slags og langt fra det fritureolie helvede som den slags ofte kan være.
Der var dog otte styk på tallerkenen sammen med en skål hvidløgsdip, så det var noget af en tung forret at lægge ud med.
Bror Svins løgsuppe var ikke af den cremede slags som han havde håbet, men han berettede om en fornuftig klar løgsuppe. En klassisk polsk omgang.

Løgringe Western Restauracja

Det var blevet tid til hovedret. Ind kom der en omgang svinemørbrad med pomfritter, champignonsauce og hvidkålssalat.  Bror Svin så tilfreds ud.
30 sekunder efter kom der dog to store trækbakker ind til os to andre med hver deres store stykke skinnende rib-eye steak liggende på en marmorplade i midten.
Tilbehøret omkring var kartoffelbåde, pebersauce, kogt majskolbe samt en skål ratatouille af blandt andet peberfrugt, aubergine og løg.  Fætter Krumsens øjne lyst op og var for første gang ikke fokuseret på tjenertøsens spændte bagdel, men på maden foran ham.  Jeg var bestemt heller ikke utilfreds ved synet.
Bror Svin måtte indrømme at græsset pludselig så grønnere ud på den anden side.
Og det var heldigvis ikke kun mad for øjnene men også maven.
Rib-eyen var stor lækker og mør. Den var dog gennemstegt, hvilket oftest er normen i Polen, hvis der ikke gøres opmærksom på andet. Lidt rosa farve i midten ville have klædt kødet, men det ændrede dog ikke ved at det stadig smagte fantastisk.
Kartoffelbådene var en standard omgang, der hverken skuffede eller skilte sig positivt ud, men den ekstra grove pebersauce var med til at peppe dem op i en god retning.
Majkolbe og ratatouille var også et upåklagelig fint tilbehør – ikke mindst for undertegnede der elsker at mæske sig i varme majskolber.

Rib Eye Steak
Hele det dejlige måltid valgte jeg at skylle ned med en Zywiec American Pale Ale.
På trods af Zywiecs status som et stort industribryggeri, så har de et par gode øl i deres produktion og deres APA er en af dem  En herlig smagfuld Ale der passede godt til måltidet og som modsat vores colaer kom direkte fra køl.
Efter hovedretten var tilfredsheden stor hos hele trioen.
På trods af Bror Svins misundelige skæven til vi to andres overdådige måltid, så var han bestemt heller ikke ked af sin svinemørbrad, der da også så lækker ud fra min side af bordet.

En tør dessert
Efter at have sundet os en rum tid oven på det gode måltid, blev vi enige om at vi også ville give os i kast med en dessert.
Bror Svin og Fætter Krumsen var hurtige til at bestemme sig for brownie med flødeskum og is, mens jeg efter lidt betænkningstid foretrak et stykke varm æblepie, ligeledes med flødeskum og is.
Efter en både forret og hovedret i allerbedste herreklasse, kunne min dessert dog ikke leve op til de to første retter.
Æblepien var varm som den skulle være, men den var forholdsvis tør og jeg savnede både sødhed og blødhed indvendigt.
At stykket var forholdvis stort var desværre en sølle trøst, når pien føltes helt eller delvist tør hele vejen igennem.
Kun den tilhørende vanilje flødeskum hjalp lidt til på at give æblepien lidt tilført liv.

Apple Pie Western Restauracja Bydgoszcz

Anderledes glade var de to andre for deres valg af brownie, der blev beskrevet som en chokoladefyldt brownie med masser af smag hele vejen igennem kagen.
Efter at have indtaget desserterne var vi stopfyldte. For mit eget vedkommende kunne jeg dog godt have undværet desserten, da den satte en lidt kedlig afslutning på to ellers fremragende retter forinden.
Alt i alt havde vi dog en vældig god middag på Western restauranten, hvor ikke mindst hovedretterne imponerede.
Det er herrekost for rigtige grisebasser der serveres på dette amerikansk inspirerede western sted, og jeg er sikker på at folk som John Wayne og Donald Trump vil elske det.
En enkelt trist dessert og tre lunkne cola’er var eneste skår i glæden. Sidstnævnte problem bør dog kunne løses nemt.
Løgringe, rib-eye steak, æblepie, en halv liter cola og en halv liter APA øl løb op i 91 Zloty.
Omregnet til danske kroner bliver det cirka Kr. 160,- for min samlede bestilling.
Det kunne jeg bestemt ikke klage over – og mon ikke vi alle vender tilbage.
Næste gang forhåbentlig uden bil, så vi på god cowboymanér også kan vælte os i stedets whiskeysjusser.

Western Hotel i Restauracja, Szosa Gdanska 46, 86-031 Niwy
Hjemmesiden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *