Bacon og bajere på Fiskerihavnens Varmestue
Det er ikke så mange der er bekendt med det, men hvis du har brug for en solid omgang morgenmad og måske en enkelt morgenøl til, så behøver du ikke at vente til de første sløve caféer i Aarhus åbner op ved 9-10 tiden.
På Fiskerihavnens Varmestue er der hver dag, søndag undtaget, morgenmad, kaffe på kanden og kolde øl fra kl. 05.30
Lad mig slå fast med det samme, selvom mange forbinder navnet “Varmestue” med noget for hjemløse, så er ‘Fiskerihavnens Varmestue’ blot navnet på en ydmyg beværtning på Fiskerihavnen, der primært tjener som en form for kantine for de mange mennesker der har deres arbejdsgang på Fiskerihavnen.
Stedet er dog ikke kun forbeholdt det arbejdende folk på Fiskerihavnen, men står åben for alle der har lyst til en omgang morgenmad, en dagens ret eller blot en kold øl i løbet af dagen.
Så på Fiskerihavnens Varmestue finder du et bredt udsnit af folk, både fiskehandlere, havnearbejdere, taxachauffører, fagforeningsfolk, pensionister og en masse andet af byens godtfolk.
Der er dog ingen tvivl om at det er arbejderklassen der dominerer her på Fiskerihavnens Varmestue – altså dem som ingen rigtig interesserer sig for på Christiansborg. Dem der hedder Gert, Svend og Henning, og kan finde ud af at tage fat.
Det var morgenmaden jeg sigtede efter, da jeg tirsdag morgen ved 07.30 tiden efter en nattevagt kiggede ind på Fiskerihavnens Varmestue.
Varmestuens indretning er en blanding mellem en gammel 70er frokostkantine og et spartansk værtshus – og det kan ikke sammenlignes med noget vi ellers ser i restaurationsbranchen her i 2016.
Bord og stole ligner dem der ofte findes i gamle spejderhytter, og i det ene hjørne er der opsat spilleautomater af den den type der normalt findes på brune værtshuse.
Der er i øvrigt ofte gang i disse automater – selv på en tirsdag morgen kl. 07.30.
Midt i den gamle Varmestue findes også et billardbord, der dog som udgangspunkt er afdækket og ikke står klar til at tage i brug.
Væggene er primært prydet af gamle fotos og malerier, og fra loftet hænger der masser af lamper til at oplyse det store lokale.
Billig øl til maden
Jeg har før nydt deres morgenmad. Både som en frisk start på dagen, men også som afslutning på heftige drukture, så jeg vidste hvad jeg her gik ind til.
Varmestuens morgencomplet består af æg og bacon på brød, et stykke franskbrød eller rundstykke med pålæg samt en kop kaffe.
Kaffen kan udskiftes med te, hvis man er den slags type. Og det er man sjældent på Fiskerihavnens Varmestue.
En morgencomplet koster Kr. 45,- eller Kr. 55,- alt efter om du ønsker et eller to æg på brød.
Jeg var sulten så jeg bestilte den store version.
Bestillingen foregår ved en disk i en luge i det ene hjørne af Varmestuen, hvor en høflig herre står og betjener gæsterne.
Her er står der også bestik og servietter, som du selv forsyner dig med inden du finder din plads.
At være på Varmestuen uden at bestille en øl, føles på mange måder unaturligt, så jeg valgte at tilføje min morgencomplet en kold bajer – Ceres Top naturligvis.
Den koster kun 16,- kroner, så det er lidt af et fund i disse tider.
Det er også muligt at købe stærkere spiritus på Varmestuen.
Det er blandt andet muligt at få Arnbitter, Underberg, Gajol og Whiskey.
Alt i alt har de 10-12 forskellige flasker, og taget i betragtning af at stedet kun har åben fra kl. 05.30 til 15.00 hver dag, så må det siges at være et velassorteret udvalg.
Morgenmad med masser af gris
Efter små 10 minutters ventetid var min æg og bacon klar.
Jeg havde inden da også skulle taget et valg omkring pålæg til min franskbrød. Stedet var salami, rullepølse, leverpostej eller ost.
Så ud over osten var udvalget en ren dansk svinesymfoni. Det er sådan man gør Grisebassen glad en tirsdag morgen.
Valget faldt på leverpostejen, der var pyntet op med et stykke bacon.
Og bacon kom der så sandelige ikke til at mangle, for på Varmestuen er de ikke nærige med sprød bacon til ægget.
Så nu sad jeg med æg, bacon, leverpostej på brød, sort kaffe og en kold øl foran mig – og ja så bliver livet ikke meget bedre for en Grisebasse.
Fra min plads ved vinduet kunne jeg nyde min morgenmad og betragte det hårdtarbejdende folk på Fiskerihavnen, der slæbte på fiskekasser, mens en flok skrigende måger sad på taget over dem, og sikkert ventede på den mindste fejltagelse, så de kunne forsyne næbbet med en bid fisk.
20 minutters tid senere var jeg mæt. Hvis ikke jeg allerede var det efter min bacon og æg, så blev jeg det i hvert fald af franskbrødet med leverpostej.
Normalt taler man om tandsmør, men i mit tilfælde kunne jeg tale om tandleverpostej, da der bestemt ikke var sparet på den smørbare svinelever.
Morgenmaden på Fiskerihavnens Varmestue er af den robuste danske slags, som ruster dig til en god lang dag, hvad enten den står på arbejde eller afslapning.
Det er ikke her du skal tage hen, hvis du søger gastronomisk kreativitet eller nye smagsoplevelser.
Hvis du derimod savner en god morgenmad og gerne vil drikke en kold morgenbajer til, uden at folk ser skævt til dig, så er det lige præcis her du skal tage hen.
Varmestuen kan også byde på en dagens ret til frokost og oftest er der tale som gedigne danske klassikere.
Det bør også bemærkes at Fiskerihavnens Varmestue faktisk er byens eneste restauration, der kan tilbyde morgenmad når de sidste værtshuse lukker ved 5-6 tiden om morgenen.
Fiskerihavnens Varmestue, Fiskerivej 8, 8000 Aarhus C.
Meget præcist skrevet!
En rigtig god beskrivelse af et samlings stred på havnen