Dagens ret på Vesterlauget

På Vestergade i Aarhus ligger Vesterlauget, der kalder sig selv for en madbodega. En ganske passende beskrivelse til et sted, der bedst kan beskrives som en mellemting mellem en bar og en café.  På en dejlig Store Bededag droppede Grisebassen forbi for at inspicere dagens ret.

Der var forårsfornemmelser i luften og en afslappet stemning, som en helligdag med dens mangel på forpligtelser altid indbyder til, da jeg trådte ind på Vesterlauget.
Vesterlauget er et sted hvor du både kan hænge ud med vennerne over et godt glas øl, men også komme for at få sulten stillet.

Stedets lidt alternative profil gør at humaniorastuderende typer er ganske pænt repræsenteret derinde. Med andre ord er Vesterlauget en beværtning hvor briller bliver betragtet som god stil og ikke som et ærgerligt handicap.
Menuen på stedet er meget overskuelig. Du kan få deres morgenkomplet indtil kl. 11.30 og derefter er der frokost til klokken 16, hvor de har et mindre udvalg af blandt andet opgraderet smørrebrød og salater.
Fra klokken 17.30 og frem til klokken 21 står den så på dagens ret. Én ret til 85 kroner – take it or leave it.
Vil du også have den søde tand dækket ind, så er der mulighed for dagens dessert til 45 kroner.

Ung kylling på gaflen
Klokken var omkring 18 stykker da jeg indfandt mig. Jeg har ved en tidligere lejlighed kigget forbi senere på aftenen, hvor jeg bedrøvet og sulten måtte sande at dagens ret var udsolgt.
På denne Store Bededag var dagens ret  ‘Poussin Danoise’
Hvis ikke du er franskkyndig eller gastronom, er det ikke sikkert du ved hvad det betyder, så lad os oversætte så alle er med.
Poussin er et andet ord for forårskylling, mens ordet danoise, der betyder ‘dansk’, i dette tilfælde formentlig dækker over at kyllingen serveres med danske kartofler.
En forårskylling er en kylling der ikke er ældre end 35 dage.
Så ja, du har nok regnet det ud. Dagens ret var “Dræbte kyllingebabyer med kartofler”
For sådan en som mig gør det kun retten mere spændende, men da det nok ikke er noget Sofia-Rosa får mange veninder på i psykologi-studiegruppen, når hun deler hendes madoplevelse, så er Poussin Danoise formentlig ganske velvalgt.

Poussin Danoise

Jeg satte mig i baren og foretog min bestilling. Stemningen på Vesterlauget er meget uhøjtidelig og nærmest dagligstue agtig, så her er det helt okay at sætte sig baren og få serveret dagens ret.
Således havde jeg også udsigt til stedets øltavle, der kan fremvise et bredt udvalg af øl.
Jeg valgte en Staff Mix fra Ebeltoft Gårdbryggeri. En læskende New England IPA, der for tiden er noget af det hotteste i mikrobryg verdenen. En øl der skærpede appetitten hos Grisebassen her.
Maden blev serveret hurtigt. Under 10 minutter gik der før den saftigt udseende kylling stod foran mig.
Sådan en kun 35 dage gammel kyllingebaby var også både saftig og mør at tygge sig igennem viste det sig.
Til retten var der serveret en peberet sauce og en rabarberkompot. Meget enkelt men yderst lækkert.
Det eneste der manglede var lidt mere af kyllingen, men størrelsen på denne har jo sin naturlige begrænsning i forhold til hvor gammel sådan en poussin piphans får lov at blive.
Alt i alt et skønt måltid til en meget god pris.

Italiensk fristelse
Efter at have gjort det af med kyllingen meldte lysten til dessert sig.  Dagens dessert var Panna Cotta med bær og knas.
En italiensk dessert der minder en smule om den danske fløderand.
Der skulle selvfølgelig endnu en øl til og her forsøgte jeg mig med en Hirond’ Ale fra det belgiske mikrobryggeri Brasserie Dupont.  Den kunne ikke måle sig med min første øl, men mindede mest om en almindelig jævn hvedeøl. Et selvforskyldt mismatch i forhold til hvad jeg skulle have til dessert.

Panna Cotta
Den cremede Panna Cotta med dens modne bær og makronknas sad til gengæld lige i skabet hos en dessertelsker som undertegnede.
Desserten smagte mig så god og forårsfrisk, at jeg nemt kunne have skovlet en mere ned.
Den lille mådeholds gris med englevinger på min højre skulder vandt dog over den hedonistiske, der stod på min venstre skulder med sin trefork og råbte på mere.

Efter fødevarestyrelsen begyndte at stramme op på deres regler i 00’erne, er det efterhånden blevet sværere og sværere at finde en decideret beværtning, hvor det også er muligt at få serveret et måltid mad.
Vesterlauget er på mange måder en urban og moderne version af de gamle værtshuse med køkken, som der er så få af tilbage i byen.
Det koncept tiltaler en tørstig Grisebasse.
Vesterlauget er et oplagt sted at indtage dit måltid, hvis du ikke vil op med den store pung og gerne vil indtage din mad i et uhøjtideligt miljø.
Fredag og lørdag kan du tilmed blive og feste på stedet til klokken 02, mens du hælder gode fadøl indenbords og bager på de mange studiner, der formentlig også trænger til et virkelighedstjek af deres verdensbillede.
Er du den kræsne type, der ikke tør ankomme uden på forhånd at vide hvad dagens ret er, så kan du tjekke Vesterlaugets facebookside på selve dagen, hvor de i god tid melder ud hvad der er på menuen.

Vesterlauget facade

Vesterlauget, Vestergade 50, 8000 Aarhus C.
Facebooksiden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *