Glædelig Kjørmes Knud fra Spis Grisen!

Det er Kjørmes Knud i dag, også kendt som kyndelmisse, og for sultne grisebasser er dette en betydningsfuld markering, da den oprindelige tradition i Danmark påbyder at fejre kyndelmissen med store æde- og drukgilder.

Kyndelmissen er oprindeligt en kristen tradition, der kan dateres tilbage til omkring år 500.
Den kristne højtid markerer at der er gået 40 dage siden juleaften og Jesu fødsel.
I følge tradition på Jesus’ tid var en kvinde uren i 40 dage efter fødslen af et drengebarn og dagen kendes derfor også som Marias renselsesdag og fejres stadig med store lysmesser i mange kirker.

I Danmark fyldte kyndelmissen mest i bondesamfundene og gik her under navnet Kjørmes Knud.
Kjørmes Knud  markerede at halvdelen af vinteren var gået, da dagen ligger halvejs mellem den 1. november og 1. maj.
Dermed slår vinteren sin knude den 2. februar.
På denne dag skulle bønderne derfor gerne have halvdelen af vinterens madforråd tilbage.

Kød og alkohol til folket
På kyndelmisse var det vigtigt at spise godt, da et af kyndelmissens mange varsler lød, at det ellers ville blive et fattigt år.
Der blev derfor afholdt store sammenskudsgilder kaldet for kjørmesgilder.
Kraftige supper, pandekager, flæsk, kål, pølser og saltet kød var den primære del af menuen til disse overdådige fester.
Det blev alt sammen skyllet ned med rigelige mængder af øl, brændevin og kaffepunch.

Bondegilde

Kjørmesgilderne blev afholdt lystigt i 16- og 1700-tallet, men er formentlig startet endnu før.
Kyndelmissen blev afskaffet som dansk helligdag i en større reform i 1770, men helt op til midten af 1900-tallet fortsatte kjørmesgilderne med at være en fast tradition i mange landsbysamfund.

Spis Grisen kæmper for at få det dejlige kjørmesgilde tilbage i de danske stuer.
Der skal pandekager, flæsk, øl og brændevin på bordet igen den 2. februar hvert år.
Det må være en vindersag som kun afholdsmænd og magre veganere kan afvise.
Grisebassen har naturligvis ikke det hele i munden og vil derfor også i år holde sit eget kjørmesgilde i kammeratligt lag med flæsk og gode øl.

Herfra ønskes alle en fantastisk Kjørmes Knud!

Læs mere om Kjørmes Knud/Kyndelmissen her:
10 ting du bør vide om kyndelmissen
Videnskab-artikel om kyndelmissen

Grisebassens beretning fra sidste års Kjørmesgilde:
Kjørmesgilde på Krofatters mad og ølbar

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *