Kjørmesgilde på Krofatters mad og ølbar

Den 2. februar var det Kyndelmisse og Grisebassen havde udvalgt Krofatters mad og ølbar som stedet hvor denne begivenhed skulle fejres.
Kyndelmissen, der også kaldes for Kjørmes Knud, er gammel dansk tradition, der desværre næsten er gået i glemslen efter at den blev afskaffet som helligdag i 1770.
Traditionen bød ellers at kyndelmissen blev fejret med et stort æde- og drukgilde, hvor især flæsk, pølser, stuvet hvidkål, pandekager og naturligvis en pokkers masse øl og brændevin indgik i den ofte op til tre dage lange fest.

Det er Spis Grisens erklærede mål at bringe kyndelmissen tilbage i de danske hjem og den danske bevidsthed.
Og hvad er der helt ærligt ikke at kunne li’ ved en dag der byder på masser af flæsk, øl og snaps?  (Uffe Elbæk, du skal ikke svare)
Grunden til at fejre kyndelmisse var, at den 2. februar var det tidspunkt på året, hvor halvdelen af vinteren var gået.
Dagen ligger 40 dage efter Jesu fødsel og i kirkerne fejrede man dagen med en stor lysmesse og renselsesfest for Jomfru Maria.
Der findes stadig danske kirker der den dag i dag afholder lysmesse den 2. februar.
Derudover kunne kyndelmissen også varsle det kommende år med hensyn til både vejret, høsten og velstanden.
Det varsel der for Spis Grisen er mest vedkomne, er at det var vigtigt at spise godt denne dag, da det ellers ville blive et fattigt år.
Og et fattigt år er lige præcis hvad denne grisebasse ikke ønsker, så beslutningen om at spise meget og spise godt var nem at tage.

Gilde på Krofatters
De store æde- og drukfester i forbindelse med Kyndelmissen gik i de gode gamle dage under navnet Kjørmesgilder.
Ud over at spise og drikke godt, slog de gifte folk sig løs i dans hele natten.  De ugifte måtte tilsyneladende nøjes med bare at drikke videre.
Da et gilde ikke er meget ved alene, havde undertegnede grisebasse kontakte sin gode ven Pædagogen, der bestemt også syntes at kyndelmissen var værd at fejre med et overdådigt Kjørmesgilde.
Så på en blæsende tirsdag aften den 2. februar var bordet reserveret på Krofatters Mad- og Ølbar

Hyggekrog på Krofatters
Hyggekrog på Krofatters med udsigt til køkkenet

Krofatters er egentlig et produkt af den tidligere ejer af Den Lille Kro, Daniel Busch Hansen, men stedet var ikke mange uger gammelt førend det blev købt af Fritz Walther Pedersen.
Krofatters startede med at servere Dapas (Små gourmetanretninger af dansk mad) men efter stedet blev overtaget, er de gået over til almindelige retter af det traditionelle danske køkken.
Den Lille Kro havde under Daniel Busch byens ubetinget bedste Stegt flæsk med persillesovs, så jeg var spændt på om Krofatters havde fået noget knowhow med i opkøbet.

Sultne hunde
En sød og ung pige tog i mod os.  Sådan et stykke smilende avlskvæg fik naturligvis  straks humøret til at stige hos Pædagogen og jeg.
Hun gav os to kort og en skål flæskesvær vi kunne spise af, men vi kigge nærmere på kortet.
Menukortet bød på flere tiltalende retter, men menuen til sådan et Kjørmesgilde giver jo sig selv, så den stod naturligvis på husets stegte flæsk med hvide kartofler og persillesovs.
Sådan en omgang stod i Kr. 158,-
Til retten hører naturligvis en stor fadøl og lige på det område har Krofatters mad og ølbar et stort og spændende udvalg af øl fra mindre danske bryggerier.
Bryggeriet Coisbo Beer er den øl der fylder de fleste af fadølshanerne på Krofatters, så vi valgte en humlet Manhattan Dawn fra Coisbo til vores stegte flæsk.
En IPA er nok ikke det traditionelle valg til en omgang stegt flæsk, men øllen stod faktisk rigtig fint til maden, og Pædagogen nåede da også at bestille nummer to inden vi var færdige med at spise.
Der var ikke mange gæster på sådan en tirsdag aften på Krofatters, så vi fik serveret maden hurtigt af den flinke betjening, og der gik ikke lang tid før kokken kom ud og gjorde os opmærksom på at vi blot skulle råbe højt, hvis vi ønskede mere mad.
20160202_191042
Som to aggressive lænkehunde der bliver sluppet løs i en hønsegård, kastede vi os derefter over den stegte flæsk på tallerkenen.
Der blev også gået hårdt til både kartofler og persillesovs, så der gik ikke længe inden vi benyttede os af kokkens tilbud om en refill på sovs og kartofler.
Sovsen var kraftig og cremet som en god persillesovs skal være det og kartoflerne var af den slags der spises med et meget tyndt og fint lag skræl.
De smagte friske og var perfekt kogte.
Det stegte flæsk var havde en god kombination af både sprødhed og kødfyldt blødhed mellem tænderne.
Det var lækkert at mærke, da der er ikke noget så ærgerligt som stegt flæsk, der  sprænger i tusind stykker når du stikker en gaffel ned i det.
Pædagogen, der fornyligt havde besøgt et byens andre velrenommerede steder til indtagelse af stegt flæsk, mente at Krofatters stegte flæsk klart overgik dette sted.
Jeg måtte give ham ret i at det var en ualmindelig god stegt flæsk. Helt måle sig med minderne om Den Lille Kros legendariske stegte flæsk kunne den efter min mening ikke, men her er absolut tale om en stegt flæsk fra øverste hylde.
På trods af kokkens fornemme tilbud om at få mere flæsk bragt ind, måtte vi takke pænt nej, da der var rigeligt til vores behov på tallerkenen.

Øl til dessert
Undervejs i måltidet var den servicemindede tjenerpige flere gange forbi vores bord, for at sikre sig at vi var tilfredse.
Og desto flere gange hun vimsede forbi, desto mere tilfredse blev vi faktisk.
Det stod dog hurtigt klart at vi ikke havde levnet plads til en dessert, men da Krofatters har et spændende udvalg af øl, benyttede vi chancen til at bestille en ramme med seks glas, hvorefter vi hver valgte tre øl som vi havde lyst til at stifte et nærmere bekendtskab med.

Krofatters øl
Den flinke tjener leverede ølrammen og serverede dertil endnu en portion flæskesvær.
Hun ville tydeligvis ikke risikere at vi gik ned på grisemangel denne aften.
Det satte vi stor pris på.
Tre gode øl senere bad vi om regningen for dette herlige Kjørmesgilde og efter en smertefri afregning kunne vi overrislede og veltilfredse forlade Krofatters Mad og Ølbar.
Der er absolut ingen grund til ikke at snyde sig selv for et besøg på Krofatters, selvom det oprindelige Dapas-koncept er lagt på hylden.
Servicen var i top hele aftenen og jeg glæder mig til på et senere tidspunkt at stifte bekendtskab med nogle af de andre danske klassikere fra menukortet.
For dem der er mere til øl og socialisering med andre mennesker, så har Krofatters indført en ugentlig fredagsbar, hvor ølglade godtfolk kan skåle weekenden i møde i stedets bar.

Glædelig Kyndelmisse!

Krofatters Mad og Ølbar, Guldsmedgade 32, 8000 Aarhus C.
Hjemmesiden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *